Friday 19 February 2016

Sziasztok! Remélem emlékezeteset farsangoltatok! Félévi bizonyítvány a második osztályban?? Minő véletlen, programozó jön Cambridge. Csak azt tudom mondani, a legjobb jelyre jön!

Bizony, eltűntünk. Beszippantott a mókuskerék. Nincs igazából mentségem. Feleszmélek és máris február második felében járunk. Hová siet ez az idő? Most volt Karácsony!

Hol is kezdjem? Lassan helyrerázódnak a dolgok. EE január végén elkezdte a nursery-t. Három teljes hetet tudott le, most épp half term van, vagyis a tavaszi félév szünete. Pontosabban harmadév, se nem fél, se nem negyed, mert van őszi (szeptembertől decemberig), tavaszi (januártól márciusig) meg nyári (ártilistól júliusig) tanulmányi idő. A 3 legközelebbi nursery-ben nem volt hely egészen 2017 szeptemberig, még várólistára nem vették fel EE-t, mert még azon is túljelentkezés volt, úgyhogy messzebb kellet keresgélni. Egy 10 perc buszra és 10 perc sétára lévő nursery-ben ajánlottak egy délutánt. Gondoltam, az a három óra is több a semminél, úgyhogy jelentkeztünk. Meglátogatott minket a csoport vezetője és meglepetésünkre megajánlotta a délutánokat hétfőtől péntekig. Ez annyit jelent, hogy 12:45-től 15:45-ig tartanak a foglalkozások. Ez ingyenes, mert fedezi a heti 15 óra early years education rendszer. Van még lehetőség +2 órát nursery-ztetni, annak £5 / óra a díja. Ezt a közlejövőben igénybe is kívánjuk venni, kicsit belerázódni az angol környezetbe, mert szeptembertől iskola (április közepén derül majd ki hová is vették fel a gyereket).

Igen élvezi EE az óvodát (nevezzük most annak). A terem jól felszerelt. Van egy homokozós asztal, egy vizes asztal, egy gyurmás asztal, egy nagyobb ahol egyéb crafting-olásra van lehetőség. Naponta változik, hogy mi van a homokban vagy a vízben, vagy hogy épp mivel gyurmáznak. Van egy kisebb crafting-olós asztal is (ott nem tudom mi folyik), van egy mondókázós-éneklős sarok, egy olvasós kuckó, egy beöltözős sarok meg egy főzőcskézős rész, játék tűzhellyel, asztallal, konyhai kiegészítőkkel. Kettő WC is tartozik a teremhez (nem a legtisztábbak), hozzá két vagy három kézmosó forró vízzel!! (csak forró van, hideg nincs), kézszárító helyett papírtörlő. Van még három vagy négy kézmosó a fogasokkal szemben (ott csak hideg víz van, kéztörlő nincs). Van egy nagy mosogató-szerűség is, ott ihatnak a gyerekek csapvizet. Az udvar tágas, jól felszerelt. Általában négy óvó néni van a gyerekekkel, ebből mindössze egy a fiatalka, a másik három úgy ötven körüli, aminek külön örülök.

Az uzsonnát a szülők biztosítják. Legtöbben gyümölcsöt visznek, jó zöld banánt és szintén hetedhétmérföldről érkező szőlőt, abból is szép zöldet, hagy tekergesse meg jól a gyerek gyomrát. Én az elején sárgarépát küldtem be a gyerekkel, meghámozva és szépen felvágva ujjnyi rágcsálnivalókra. Vittem hosszú spirálra vágottakat is, gondoltam biztos jót szórakoznak majd vele a gyereket, de alig hiányzott valami belőle hazajövetelkor. Kérdeztem EE-tól, hát nem ettetek sárgarépát, nem, mondta, mert az óvó néni elrakta. Az óvó néni (nevezzük most annak) meg is kért, hogy ne üvegben vigyem, inkább műanyagban vagy zacskóban, de leginkább az lenne jó, hogy ha ők készítenék elő. Gondoltam segítek, mondtam, hogy időt spóroljanak, mire az óvó néni, mi nem hámozzuk, csak szeleteljük. Azóta vagy avokádót, vagy uborkát vagy egy nagy marék sárgarépát vittem be egészben. Jövő héttől inkább elkészítem EE-nek az uzsonnát (üvegben, nem műanyagban vagy zacskóban) és azt fogja enni.

Főzni is szoktak, közösen a gyerekek. Az első héten porridge volt Goldilock and the three bears meséből, majd gingerbread biscuit-et sütöttek a The Gingerbread Man meséből (közel 3 teáskanál cukorral / keksz!!), azután volt noodles, a kívai újév örömére, majd pedig palacsinta Pancake Day-re. Tömik a gyerekeket finomított szénhidrátokkal, hagy szedjék szét idehaza a házat nursery után.

A magyar iskolában is lett helye EE-nek. A legkisebbek csoportjába jár, és egy igazi óvodapedagógus vezeti. Most hétvégén lesz a farsang, Gryllus Vilmossal!

A lakás is alakul. Lett asztalunk a konyhába meg hozzá székek. Lett egy fiókos szekrény EE szobájába meg egy a hálóba. Megjött az ágy is, vagyis csak a keret, a matracot még rendelni kell. Az eco kanapé is alakul, Nottingham-be utaztunk érte, jövő hónap végén szállítják.

Nagyon élvezzük és értékeljük Cambridge kulturális kíválatát. Felfedeztük a Régészeti és Antropológia Múzeumot (Museum of Archaeology and Anthropology), a Fitzwilliam Múzeumot (el lehet benne tévedni, akkora!!), valamint a Sedgwick Museum-ot (fosszíliák, dinoszauruszok, kőzetek és ásványok), de még jónéhány vár felderítésre. Megcsodáltuk a Botanikus Kertet (Botanic Garden) is. Szerdán villanylámpás múzeumlátogatáson voltunk (Twilight at the Museums), mindenütt hosszú sorok álltak a szitáó eső ellenére. A Fitzwilliam-ben világítottunk meg jónéhány művészeti alkotást. EE igen élvezte. Remélem nem okoztunk maradandó látáskárosodást egyik múzeumot látogató társunknak sem. Holnap színházba megyünk, Julia Donaldson What the ladybird heard könyve elevenedik majd meg. Vasárnap pedig Gryllus!

Hogy sikerült-e már jól beilleszkedünk? Mi számít beilleszkedésnek és mi számít jónak? Sokat kell még tanulnunk az angol szokásokról, a nyelvről meg nem is beszélve. Gondolom, mindig is külföldi fogok maradni, amint kinyitom a számat. Remélem EE második anyanyelvként szívja majd magába az angolt.

Szép hétvégét Nektek! Puszi!

No comments:

Post a Comment